Digitaalisten sanomalehtien aikaa

Digitaalisten sanomalehtien aikaa

Digitaaliset sanomalehdet ovat nousseet todella suureen suosioon jo vuosia sitten. Niiden merkitys Suomessa on kasvanut vuosien saatossa suuresti. Nykymaailmaa ei kai enää voisi edes kuvitella ilman digitaalisia sanomalehtiä. Digiaika on nykyaikaa, ehdottomasti. Nykyään on olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät tilaa paperisia lehtiä kotiinsa enää ollenkaan. Erityiset nuoret aikuiset kuuluvat siihen ryhmään, joka lukee digitaalisia sanomalehtiä ahkeraan. Nuoret aikuiset ovat syntyneet niin sanotusti digitaaliseen ympäristöön, jossa kaikki tieto haetaan internetin välityksellä. Nuoret aikuiset eivät siis osaa edes kaivata tavallisia sanomalehtiä, koska eivät ole syntyneet paperilehtiaikaan.

Hieman vanhempi ikäpolvi saattaa vielä kaivata ihan jo sanomalehden tuoksua ja tilata tämän takia ainakin osan lehdistä paperisena. Paperisen lehden kädessä pitäminenkin on joillekin tärkeää, silloin ihminen tuntee, että voi oikeasti keskittyä tiedon lukemiseen. Joillekin ihmisille pienen näyttöruudun tuijottaminen voi olla vaikeaa ja hankalaa. Pieni näyttöruutu voi satuttaa silmiä ja aiheuttaa sitä kautta päänsärkyjä. Kaikille digitaaliset sanomalehdet eivät siis sovi, syystä tai toisesta.

Vaikka tavallisten paperisten lehtien lukijoita vielä löytyy runsain mitoin, on silti varmaa, että yhä useampi lehti siirtää sisältöään internettiin. Ihmisillä on nykyään tarve saada tietoa todella nopealla tahdilla. Ajassa täytyy pysyä mukana ja aika tuntuu olevan koko ajan nopeampi tahtista. Ainakin uutisotsikot täytyy saada lukea useaan kertaan päivässä, oli sitten kiireinen päivä tai ei. Tällaisessa tilanteessa lukija kurkistaa vain internetistä nopeasti muutamien sanomalehtien uutisotsikot, mutta ei välttämättä perehdy uutisten sisältöihin sen tarkemmin.

Missä digitaalisia sanomalehtiä luetaan?

Digitaaliset sanomalehdet ovat nykyään Suomessa jo kaikkien ulottuvilla. Omaa puhelinta tai tietokonetta ei tarvitse edes omistaa, vaan digitaalisia sanomalehtiä voi käydä lukemassa kirjastoissa. Kirjastoissa on nykypäivänä todella laajat valikoimat digitaalisia lehtiä. Lukija tarvitsee vain ja ainoastaan kirjaston koodin päästäkseen lukemaan näitä lehtiä. Joissain kirjastoissa tarvitsee varata aika tietokoneelle, jotta lukija pääsee lehtiin käsiksi. Suomessa lukeminen on tehty todella yksinkertaiseksi. Lukija pääsee kirjaston kautta ilmaiseksi lukemaan näitä digitaalisia uutisia. Kaikissa maissa ei tilanne ole näin upeasti organisoitu kuin Suomessa. Suomi on todellinen edelläkävijä tällä alalla.

A person sitting at a table using a computer

Description automatically generated
Missä digitaalisia sanomalehtiä luetaan?

Digitaalisia sanomalehtiä luetaan paljolti tietysti oman älypuhelimen kautta tai omalta pöytäkoneelta tai tabletilta. Tällöin lukijan ei tarvitse fyysisesti edes siirtyä kotoaan minnekään. Osa digitaalisista sanomalehdistä on tosin jonkinlaisen koodin takana, eikä täten kaikille avoimena luettavaksi. Joihinkin digitaalisiin lehtiin kuuluu jonkintapainen kuukausi- tai vuosimaksu, jotta lehtiä pääsee lukemaan. Jotkut sanomalehdet näyttävät lukijoille internetissä vain suuret otsikot, muut ovat maksun takana. Toki digitaalisten lehtien kuukausimaksut eivät ole päätähuimaavia, vaan ihan lukijan tavoitettavissa suhteellisen pientä korvausta vastaan. Digitaalisia lehtiä siis luetaan paljon ihan kotioloissa ja vapaa-ajalla.

Digitaaliset uutiset kulkevat totta kai kätevästi työmatkalla mukana, kunhan vaan muistaa sujauttaa kännykkänsä laukkuun tai taskuun. Työmatkalla ehtii usein hyvin tutustumaan päivän pääuutisiin ja työpaikalle päästessään työntekijä onkin sitten jo perillä tärkeimmistä kansallisista ja kansainvälisistä otsikoista. Digitaalisten uutisten mukana kulkeminen on todella kätevää. Lukijan ei tarvitse kuljettaa paperilehteä mukanaan.

Lopuksi

Digitaaliset sanomalehdet ovat tulleet jäädäkseen, se on varmaa. Varmaa ei kuitenkaan ole, voiko digitaaliset lehdet kokonaan korvata paperiset sanomalehdet. Tässä aika näyttää miten tilanne tulee kehittymään. Luultavasti paperilehtiä ei kuitenkaan kokonaan voida heittää unholaan. Paperilehdillä on kuitenkin todella pitkät perinteet. Digitaaliset lehdet ovat kyllä käytännöllisiä, koska niitä voi lukea missä vain ja milloin vain. Digitaaliset lehdet tulevat varmasti tulevaisuudessa kehittymään entisestään ja sitä kautta he voivat kasvattaa lukijakuntaansa entisestään. Digilehti on hieno keksintö!