Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat on Suomen ja koko Pohjoismaiden laajalevikkisin tilattava sanomalehti. Se kuuluu Sanoma-konserniin kuuluvan Sanoma Media Finlandin omistukseen. Lehden vastaavana päätoimittaja on toiminut 15.9.2013 alkaen Kaius Niemi. Helsingin Sanomien painettujen lehtien levikki on yli 250 000 ja sillä on päivittäin keskimäärin yli 600 000 lukijaa. Helsingin Sanomat on julkaistu vuodesta 2013 lähtien aiempaa pienemmässä tabloidikoossa. Lehden liitteenä ilmestyy perjantaisin Helsingin Sanomien Nyt-liite ja kuukausittain oma Kuukausiliite. Kuukausiliikkeellä on keskimäärin lähes 900 000 lukijaa, joten se tavoittaa varsinaista lehteä enemmän lukijoita.

Helsingin Sanomat

Historia

Vuonna 1989 nuorsuomalaisten äänenkannattajaksi perustettua Päivälehteä olivat perustamassa Eero Erkko, Juhani Aho ja Arvid Järnefelt. Lehti alkoi ilmestyä säännöllisesti kuusi kertaa viikossa 1890-luvun alussa. Päivälehti kuitenkin lakkautettiin viranomaisten toimesta vuonna 1903, kun lehdessä oli julkaistu epäsuorasti kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhaan hyväksyvästi suhtautuva artikkeli. Lehden tilalle perustettiin heti Helsingin Sanomat ja samalla kustannusyhtiö Sanoma Osakeyhtiö, joka on nykyisin osa Sanoma-yhtymää ja toimii nimellä Sanoma Media Finland. Bobrikovin maasta karkottama Eero Erkko palasi lehden johtoon.

Helsingin Sanomien ensimmäinen numero julkaistiin 7.7.1904. Lehdestä tuli Suomen suurin lehti vuonna 1914, jolloin sitä alettiin julkaista seitsemänä päivänä viikossa. Helsingin Sanomat oli alkuaikoinaan liberalismin ajaja ja Nuorsuomalaisen puolueen ja myöhemmin Kansallisen Edistyspuolueen pää-äänenkannattaja. Moni Edistyspuolueen poliitikoista kirjoitti aktiivisesti lehteen, kuten esimerkiksi K. J. Ståhlberg ja Heikki Ritavuori. Lehti julistautui kuitenkin puolueettomaksi vuonna 1932, kun Eero Erkon poika Eljas Erkko siirtyi Helsingin Sanomien päätoimittajaksi ja Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtajaksi isänsä kuoltua.

Kasvun aika

Helsingin Sanomille luotiin vuonna 1932 oma iltapainos nimeltään Ilta-Sanomat, jonka tarkoitus oli alun perin raportoida Mäntsälän kapinan tapahtumista. Ilta-Sanomat muuttui lopulta omaksi lehdekseen vuonna 1949. Eljas Erkko astui sivuun päätoimittajan paikaltaan vuonna 1938 siirtyessään ulkoministeriksi hallitukseen. Uudeksi päätoimittajaksi valittiin Yrjö Niiniluoto, joka oli aiemmin työskennellyt ulkomaantoimittajana.

Helsingin Sanomien levikki kasvoi ja lehti nousi tilauslevikiltään Pohjoismaiden suurimmaksi vuonna 1954. Helsingin Sanomien sunnuntaitilauslevikki oli tuolla lähes 260 000 kappaletta. Vuonna 1977 otettiin käyttöön Sanomalan painolaitos Martinlaaksossa, jonne lehden taittosivut lähetettiin radiolinkin kautta. Helsingin Sanomien pilapiirtäjänä aloitti vuonna 1950 Kari Suomalainen, joka jatkoi tehtävässään aina vuoteen 1991 saakka. Kari Suomalainen erosi pilapiirtäjän tehtävästä vuonna 1991, kun hänen pakolaisaiheinen pilapiirroksensa sensuroitiin lehdestä.

Vuonna 1981 Helsingin Sanomien levikki ylitti 400 000 kappaletta, ja siitä tuli Pohjaismaiden suurin aamulehti. Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1983 Helsingin Sanomien rinnalle perustettiin liitelehtenä aikakauslehtimäinen Kuukausiliite. Viihteellisempi perjantaisin julkaistava Nyt-viikkoliite alkoi ilmestyä vuonna 1995.

Eljas Erkko

2000-luku

Helsingin Sanomien internetlehti Verkkoliite perustettiin vuonna 1996 verkko-osoitteeseen www.helsinginsanomat.fi. Verkkoliitteen nimi ja osoite muuttuivat vuonna 2006 muotoon HS.fi. Vuonna 2012 Helsingin Sanomat alkoi tarjota yhteistilausta painetusta paperilehdestä ja verkkolehden artikkeleista. Ilman tilausta verkkolehdestä pystyi lukemaan viikoittain viisi uutista sekä etusivun otsikoita, muu sisältö on maksumuurin takana.

Sanoma Media Finland

Sanoma Media Finland Oy syntyi vuonna 2014, kun Sanoma-konserniin kuuluneet Sanoma Entertainment Finland ja Sanoma Magazines Finland fuusioitiin ensin Sanoma News -nimiseksi yhtiöksi. Sanoma Media Finlandin liiketoimintayksiköitä ovat Sanoma Lifestyle, Kids Media, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Nelonen Media. Yhtiö omistaa runsaasti erilaisia sanoma- ja aikakauslehtiä sekä useita mainosrahoitteisia televisiokanavia, joita ovat esimerkiksi Nelonen, Jim ja Hero. Lisäksi yhtiöllä on maksullisia televisiokanavia ja radiokanavia, kuten Groove FM, Loop, Radio Aalto, Radio Rock ja Radio Suomipop. Sanoma Media Finland Oy:n toimitusjohtajana on toiminut 1.3.2015 alkaen Pia Kaisla.