Kaivattuja vinkkejä toimittajaksi haluaville

Tärkeimmistä kysymyksistä toimittajaksi haluaville on miettiä, että miksi haluat tälle alalle? Mikä motivoi sinua juuri valitsemaan tämän ammatin lukuisista muista. Ymmärrän kyllä, että toimittajan ura voi olla mielikuvissa jännittävä, mutta totuus on, että tässä ammatissa pääsee toteuttamaan itseään ja samalla myös ottamaan kantaa moniin yhteiskuntaa koskeviin kysymyksiin. Sinulle on annettu ääni tarkoituksella. Käsittelen tässä artikkelissa vinkkejä toimittajaksi haluaville nuorille tai alanvaihtoa miettiville aikuisille.

Inspiraatio

Rakkauteni kynän asettamiseen paperille alkoi aikaisin. Ennen kuin osasin jopa lukea, pyysin äitiäni opettamaan minua. Rakastin kirjoittaa tarinoita. Peruskoulussa kirjoitin ja sidoin 10-sivuisen kirjan ystävyydestä, kirjoitin laulujen sanoja ja työskentelin koulun sanomalehdessä. Tämä kaikki kuulostaa hyvin suloiselta, mutta se on aina ollut, että olen pienestä pitäen ollut kirjailija ja tarinankertoja. Kun aloin kysyä enemmän käytännön kysymyksiä, kuten miten voin ansaita rahaa taidoillani? Löysin toimittajan uran. Saan oppia joka päivä uutta, tavata mielenkiintoisia ihmisiä, kirjoittaa ja puhua uusista ideoista.

Koulutus

Valmistuin yliopistosta journalismin ja sosiologian perustutkinnoista. Suosittelen suorittamaan journalismin tutkinnon ja tekemään kaksinkertaisen pääaineen, mikäli rahkeet riittää ja haluat luoda monipuolisemman tulevaisuuden itsellesi. Jos voisin tehdä kaiken uudelleen, valitsisin tietojenkäsittelytieteen toiseksi tutkintoaineeksi. Jotkut alan kollegani eivät opiskelleet journalismia ja ovat olleet hyvin onnistuneita. Koulutusta ei tarvita, mutta se helpottaa työpaikan saamista. Silti journalismi on kovaa työtä ja jatkuvaa tuntosarvet herkillä olemista. Päivän päätteeksi sinun täytyy pystyä puhumaan ihmisille, katsomaan trendejä, järjestämään tutkimuksesi ja välittämään se mielenkiintoisella tavalla. Yhä useammin yksittäisten toimittajien tehtävänä on laatia ajatuksia ja raportoida, kirjoittaa, muokata, julkaista ja edistää itse työtä. Se ottaa itsenäisyyden, ajaa ja kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, joita kukaan ei opeta koulussa.

Työmahdollisuudet

Vaikka media kehittyy nopeasti, laitan edelleen journalistin työpaikat kahteen kategoriaan. Voit työskennellä Yleisradiossa, eli TV- ja radio-uutisissa, voit olla joko lähetyksissä oleva henkilö tai toimittaja/ tuottaja tai molempien yhdistelmä printtimediassa, fyysisiä ja digitaalisia sanomalehtiä ja aikakauslehtiä ja verkkosivustoja. Työni on enimmäkseen ollut printtipuolella, mutta jos voisin mennä takaisin, ottaisin ainakin yhden lähetykseen keskittyvän journalismin kurssin. Online-toimittajia pyydetään nyt luomaan omat videonsa, ja printtikirjoittajia pyydetään yleensä käymään lähetyksissä edistääkseen työtänsä. Yleisesti ottaen kenttä on supistumassa, mutta jos olet hyvä kirjoittamaan ja älykäs, voit löytää työtä.

Sijainti

Tiedotusvälineiden markkinat ovat suuret. Vaikka kirjanpitäjä tai sairaanhoitaja voi löytää työpaikkoja kaikkialla maassa – ja maailmassa tässä asiassa – palkatun toimittajan markkinat vaikuttavat suuresti heidän uraansa. Useimmat toimittajat työskentelevät pääkaupungissa, mutta jokaisessa kaupungissa ja pikkukylälssä on jonkinlainen julkaisualusta, jonka parissa voit tehdä töitä. Kun olin koulussa, perinteinen viisaus oli, että aloitat pienillä markkinoilla ja raivaat tietä hiljalleen tärkeimpiin markkinoihin, kuten Helsinkiin Olin kuitenkin jo asunut ja työskennellyt (median harjoittelupaikoissa) pääkaupungissa ja ajattelin, että olisi parempi aloittaa suurimmilla markkinoilla. Molemmat strategiat toimivat, mutta tiedämme, että tässä ja kaupungeissa on enemmän toimittajan työllistymismahdollisuuksia kuin missään muualla.

Kilpailu

Tämä on kilpailukykyinen ala. Se on kilpailukykyinen, jos haluat säilyttää työpaikan ja paljon muuta. Se perustuu suorituskykyyn. TV:ssä tarvitaan luokituksia ja suuria ”saavutuksia”. Printin parissa tarvitset suuria ideoita, hyviä suhteita ja vankkaa kirjoittamista. Online-kirjoittamisessa, tarvitset liikennettä, sosiaalisen median yleisöä ja vakuuttavaa työtä. Sinun täytyy pursuta tarinaideoita ja toteuttaa ne hyvin.

Riski vs. palkkio

Mitä se siis tarkoittaa? Teollisuus on supistumassa, kilpailu on kovaa, palkka ei ole niin kuuma kuin ehkä luulisit, ja sinun täytyy olla todella hyvä ja rehellisesti, emotionaalisesti vakaa, jotta pystyt käsittelemään alan laskuja ja nousuja. Teollisuus muuttuu, mutta se ei katoa. Ihmiset kuluttavat uutisia enemmän kuin koskaan. Luotettavien uutislähteiden kysyntä on aina olemassa. Valinta on sinun.

Sijainti