Lehtiartikkelin houkuttelevuus

Olet varmasti nähnyt uutisotsikoita, kuten “Shokkiero!”, “Katso kuvat”, “Kansansuosikki sairastui” tai “Hirmumyrsky iskee! Katso alueesi tilanne”. Tällainen otsikko saa katsojan kiinnostuneeksi uutisesta ja ostaa lehden tai avaa nettiuutisten uutisartikkelin. Tarkoitus on juuri tämä – myydä artikkeli lukijalle.

Mistä artikkeli kannattaa kirjoittaa?

Kannattaa miettiä, millainen aihe on kiinnostava. Jos kirjoitat uutista, yleisesti kaikkia koskevat uutiset, kuten erikoiset ja yhtäkkiset sääilmiöt (hirmumyrskyt, sähkökatkot, lumimyräkkä…) saavat ihmiset lukemaan uutisartikkelin. Muita kiinnostavia aiheita ovat koko kansan suosikkijulkkikset. Samoin inhokkijulkkikset, kuten esimerkiksi jostakin rikoksesta epäilty henkilö.Artikkelia kirjoittaessa tulisi miettiä, millainen yleisö tekstin lukee. Mikäli tekstin lukee todennäköisesti teini-ikäinen, ei välttämättä kannata kirjoittaa liian ammattikielellä. Jos taas tekstin lukija on todennäköisesti artikkelissa mainitun alan ammattilainen, kannattaa perehtyä aiheeseen ja kirjoittaa todenmukaisesti. Jos et ole jostain varma, älä kirjoita siitä. Muuten saat todennäköisesti osaksesi negatiivista palautetta asioiden paikkaansapitämättömyydestä.

Mieti, jaksaisitko itse lukea artikkelisi loppuun? Jos teksti on kirjoitettu ilman tunnetta, liian pitkin lausein, voi lukija tuntea olonsa pitkästyneeksi ja hän siirtyy luultavasti nopeasti johonkin kiinnostavampaan artikkeliin. Mene siis asiaan! Tuo esiin asian tärkeimmät pointit. Liikaa yksityiskohtia ei kannata lähteä erittelemään, jos ne eivät liity olennaisesti artikkelin aiheeseen.

Kuinka opin kirjoittamaan?

Tähän on olemassa monia eri keinoja. Ensisijaisesti sinun tulee olla kiinnostunut kirjoittamisesta. Myös lukeminen on tärkeää. Lue paljon artikkeleita. Tämä auttaa hahmottamaan, millainen kirjoitustyyli yleensä sopii artikkeleihin. Kirjoita jostain pitämästäsi aiheesta. Tai valitse jokin aihe, josta et tiedä mitään. Tutki tämän jälkeen aihetta useista eri lähteistä, jotta sinulle muodostuu kuva aiheesta. Tämän jälkeen voit kirjoittaa omin sanoin. Kirjoittamisesta voi suorittaa kursseja. Kursseilla voit oppia kirjoittamaan sisältöä verkkosivustoille, lehtiin, uutissivustoille tai vaikkapa blogiin. Esimerkiksi Contenta järjestää puolen päivän kursseja, joilla osallistujat oppivat tuottamaan sisätöä kohderyhmää ajatellen. Toinen koulutusta järjestävä taho on esimerkiksi Ahlman. Ahlmanin kautta on mahdollista suorittaa erilaisia kursseja, kuten lukuvuoden pituinen kirjoittajalinja, verkkokursseja esim. luovasta kirjoittamisesta sekä lyhyt- ja kesäkursseja jne. Käy katsomassa tarkemmin Ahlmanin verkkosivustolta. Kirjoittajalinjan koulutuksen käynyt voi esimerkiksi kirjoittaa romaaneja, runoja tai vaikka käsikirjoituksia. Opettajat ovat alansa ammattilaisia, joilla on huikea taito antaa rakentavaa palautetta kirjoittajalle. Näiden lisäksi kirjoittamiseen liittyviä koulutuksia tarjoavat mm. Jyväskylän yliopisto, Työväen Akatemia sekä Taivalkosken Päätalo-instituutti.

Kuinka aloitan kirjoittamisen?

Kirjoittamisen voi aloittaa kuka tahansa. Tähän on olemassa runsaasti eri kanavia. Voit kokeilla omia kirjoitustaitojasi helposti perustamalla esimerkiksi blogin. Sen kautta voit julkaista kirjoittamiasi tekstejä. Blogien ehdottomasti hyvä puoli on mahdollisuus saada kommentteja lukijoilta. Tämä antaa hyvää kuvaa kirjoitustesi kiinnostavuudesta. Lisäksi voit seurata sivustosi kävijämääriä, joka antaa hyviä viitteitä siitä, kuinka suosittua kirjoituksesi ovat, toisinsanoen: kuinka moni jaksaa kirjoituksiasi lukea. Älä kuitenkaan lannistu, jos kävijämääräsi ei nouse. Tämä voi johtua yksinkertaisesti siitä, ettei sivustoasi löydetä. Mutta kunhan löydät yleisösi, pääset alkuun.Blogin pitämisen yksi parhaista puolista on sen ilmaisuus. Saat harjoitella kirjoittamista vaikka loputtomiin ilman mitään kuluja. Päinvastoin, kirjoittamisella voit ansaita jopa tuloja, jos panostat siihen riittävästi. Blogin tms. kirjoittamisesta saat arvokasta kokemusta kirjoittamisesta ja sinulla on mahdollisuus kehittyä jatkuvasti. Tämä antaa hyvät valmiudet, mikäli haluat kirjoittaa työksesi esimerkiksi sisältöä verkkosivustoille.

Kuinka opin kirjoittamaan?

Osaavaksi kirjoittajaksi voit tulla kokeilemalla näitä keinoja vaikka samanaikaisesti. Voit siis ylläpitää blogia tai muuta verkkosivustoa ja käydä samalla kirjoittajakurssia. Nämä kaikki kehittävät sinua yhtäaikaisesti ja kirjoittajan urasi lähtee näillä vinkeillä varmasti nousuun!