Lehtimies Tintti

Tintti on päähenkilö belgialaisen Hergén luomassa Tintin seikkailut -sarjakuvassa. Tintti on lehtimies ja tutkiva toimittaja, joka matkustaa sarjakuvissa ympäri maailmaa selvittämässä erilaisia arvoituksia. Hänen seuranaan sarjakuvissa seikkailevat muun muassa hänen ystävänsä kapteeni Haddock, hänen uskollinen koiransa Milou sekä hajamielinen professori Tuhatkauno.

Herge

Nimellä Hergé tunnettu Georges Prosper Remi oli belgialainen sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan Tintin seikkailujen lisäksi sarjakuvien Quick & Flupke ja Veikko, Tette ja Jykke piirtäjänä ja käsikirjoittajana. Häntä pidetään ensimmäisenä ligne claire -tyylin sarjakuvapiirtäjänä. Hergé syntyi Brysselissä vuonna 1907 ja kävi ensimmäiset vuotensa koulua ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Hergé tunsi vetoa piirtämiseen jo varhain. Hän opiskeli katolisessa lukiossa ja liittyi partioliikkeeseen, jonka lehdessä julkaistiin hänen ensimmäisiä sarjakuviaan. Koulun jälkeen hän työskenteli katolisessa lehdessä, jossa häntä pyydettiin luomaan sarjakuvaan reportterihahmo, joka taisteli kaikkea pahaa vastaan hyvän puolesta. Tuolloin Hergé sai idean omaan sarjakuvaansa, jossa hän päätti lisäksi hyödyntää yhdysvaltalaista sarjakuvataiteilijoiden uutta keksintöä, puhekuplaa. Näin syntyi lehdessä julkaistu ensimmäinen Tintti-sarjakuva, Tintti Neuvostojen maassa.

Tintin seikkailut

Tintin seikkailut on 1900-luvun tunnetuimpia ja luetuimpia eurooppalaisia sarjakuvia. Tinttiä on julkaistu yli 50 kielellä ja sarjakuvia on myyty yli 200 miljoonaa kappaletta. Tintin mukaansatempaavat ja ilmeikkäästi piirretyt seikkailut sisältävät runsaasti tilannekomiikkaa ja satiiria. Tintti matkustaa useasti vieraisiin maihin ratkomaan salaperäisiä mysteerejä, ja seikkailuja käydään muun muassa merellä, aavikolla ja jopa avaruudessa.

Tintti Neuvostojen maassa oli lähinnä poliittista satiiria, joka syntyi sarjakuvan julkaisseen lehden päätoimittajan tilauksesta. Seuraavassa kolonialismia ja kansainvälistä kauppaa käsittelevässä seikkailussa, Tintti Afrikassa, ympäristönä oli Belgian Kongo. Kolmas ja neljäs Tintti-kirja olivat käännekohtia Tintin seikkailujen kehityksessä. Tintti Amerikassa -kirjassa Hergé puolusti työläisten, intiaanien ja mustien oikeuksia vahvasti karrikoidussa Amerikassa. Kiinaan sijoittuvassa Sinisessä lootuksessa Hergé teki Brysselissä opiskelleen kiinalaisen Zhang Chongren pyynnöstä ja opastuksella poikkeuksellisen tarkkaa tutkimustyötä kohdemaasta. Tämä tarkka taustatyö oli jatkossa leimallista Tintin seikkailuille.

Toinen maailmansota näkyi myös Tintin seikkailuissa. Kuningas Ottokarin valtikassa vastustettiin selvästi natseja. Sen sijaan Salaperäisessä tähdessä Jäämereltä pudonnutta meteoriittia Tintin kanssa etsimässä ollut tiedemiesryhmä koostui ainoastaan akseli- tai neutraalien valtojen tiedemiehistä ja kilpailemassa oli amerikkalaisryhmä. Hergé kirjoitti Belgian natsimiehityksen alla lisäksi kolme epäpoliittista aarteenetsintäseikkailua, Yksisarvisen salaisuus, Rakham Punaisen aarre ja Seitsemän kristallipalloa.

Sodan jälkeen Hergé jatkoi Seitsemän kristallipallon tarinaa Auringon temppeli -kirjalla. Hän käsitteli myöhemmissä Tintti-albumeissaan tyypillisesti ihmisoikeuksia ja antitotalitarismia. Seikkailuissa sivuttiin myös öljykauppaa, huumeita ja aseiden salakuljetusta. Hergé sovitti ensimmäisissä Tintti-seikkailuissa Tintin hahmon poliittiseen tilanteeseen sopivaksi ja jatkoi samoin myös uransa loppupuolella.

Sarjakuvien hahmoja

Päähahmona Tintin seikkailuissa toimii nimikkohahmo Tintti. Tintti on partiopoikatyyppinen belgialaisnuorukainen, joka toimii tutkivana lehtimiehenä, joka joutuu usein vaarallisiin seikkailuihin tutkiessaan erilaisia arvoituksia. Tintti on neutraali ja puhtoinen sankarihahmo, joka ajautuu seikkailuihin usein tahtomattaan.

Milou on Tintin valkoinen kettuterrieri, joka usein pelastaa isäntänsä pulasta. Miloulla on usein omia humoristisia pienoisseikkailuja sarjakuvaruuduissa varsinaisen tarinan ohella. Hän saattaa varastella luita, toikkaroida humalassa tai säikkyä hämähäkkejä.

Tintin paras ystävä on merikapteeni Archibald Haddock. Haddock on äkkipikainen alkoholisti, joka nauttii mielellään Loch Lomond -viskiä ja kiroilee värikkäästi. Kapteeni Haddock elää Moulinsartin linnassa, joka on aikoinaan kuulunut hänen esi-isilleen.

Dupont ja Dupond ovat humoristisesti esitettyjä poliisietsiviä, jotka eivät ole toisilleen sukua, mutta näyttävät silti kaksosilta. Etsivät saavat jatkuvasti kansainvälisiä tärkeitä tehtäviä, mutta he ovat täysin epäpäteviä työssään, törmäilevät ympäriinsä ja sotkeutuvat sanoihinsa. Lisäksi useissa tarinoissa esiintyy myös muun muassa huonokuuloinen professori Teophilus Tuhatkauno, joka on ansioitunut tiedemies ja keksijä.


Kapteeni Haddock