Louis Theroux ja gonzo-journalismi

Louis Sebastian Theroux on vuonna 1970 Singaporessa syntynyt isobritannialainen dokumenttielokuvien tekijä ja televisiotoimittaja, jolla on Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus. Hän on tunnettu dokumenttisarjoistaan, kuten Louis Theroux’n vinksahtaneet viikonloput ja When Louis Met… sekä hänen BBC:lle tekemistään dokumenteista, joissa käsitellään usein yhdysvaltalaisia teemoja.

Louis Theroux’n katsotaan edustavan niin sanottua gonzo-journalismia. Gonzo-journalismille on tyypillistä se, että korostetaan kertojan omia havaintoja ja nostetaan esille näennäisiä pikkuseikkoja aiheen piiristä. Gonzo-journalismi yhdistää tosiasioita ja sepitettä. Se on journalismin muoto, joka korostaa omakohtaista kokemusta. Gonzo-journalismissa hämärretään tietoisesti toden ja sepitteen sekä toimittajan ja jutun päähenkilön rajat. Gonzo-tyylisen journalismin luojana pidetään yleisesti yhdysvaltalaista Hunter S. Thompsonia.

Louis Theroux

Theroux syntyi Singaporessa vuonna 1970. Hänen isänsä Paul Theroux on amerikkalainen matka- ja romaanikirjailija. Hänen äitinsä on brittiläinen Anne Castle, Paul Theroux’n tuolloinen vaimo. Myös Louis Theroux’n isoveli Marcel Theroux työskentelee kirjailijana ja tv-toimittajana. Louis Theroux’n serkku on näyttelijä Just Theroux. Hänen ranskalainen sukunimensä tulee hänen isänsä Paulin vanhemmilta, hänen isänsä oli kanadanranskalainen ja äiti amerikanitalialainen.

Theroux’n ensimmäinen työpaikka journalistina oli yhdysvaltalaisen Metro Silicon Valleyn palveluksessa. Kyseessä oli viikoittainen vaihtoehtoinen ilmaisjakelulehti San Josessa, Kaliforniassa. Vuonna 1992 hänet palkattiin Spy-lehteen. Hän toimi kirjeenvaihtajana Michael Mooren TV Nation -sarjassa, jonka päätyttyä hän kehitti Louis Theroux’n vinksahtaneet viikonloput -dokumenttisarjan.

Gonzo-journalismi

Gonzo-journalismi on journalismityyli, jossa tarina tuodaan julki ilman objektiivisuuden tavoittelua, ja journalisti on usein osa tarinaa ensimmäisen persoonan narratiivin kautta. Sanaa gonzo käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970 kuvaamaan kirjailija Hunter S. Thompsonin kirjoittamaa artikkelia. Gonzo-journalismi on energistä ensimmäisen persoonan osallistuvaa kirjoitustyyliä, jossa toimittaja toimii itse tarinan päähenkilönä, ja journalismi saa voimansa sosiaalisen kritiikin ja itseensä kohdistuvan satiirin yhdistelmästä. Samaa periaatetta on käytetty sittemmin myös muissa subjektiivisissa taiteellisissa pyrkimyksissä.

Gonzo-journalismi sisältää lähestymiskannan, joka keskittyy raportoimaan tarkasti henkilökohtaisia kokemuksia ja tuntemuksia toisin kuin perinteisessä journalismissa, jossa käytetään irrallisempaa tyyliä ja luotetaan faktoihin tai lausuntoihin, jotka ovat varmennettavissa kolmansien osapuolten kautta. Gonzo-journalismi hylkää tiukan toimituksellisen tuotannon, jota sanomalehden käyttävät, ja pyrkii henkilökohtaisempaan lähestymistapaan. Persoonallisuus on osatekijänä yhtä osa tärkeä kuin varsinainen tapahtuma tai aihe. Sarkasmin, huumorin, liioittelun ja kirosanojen käyttö on hyvin yleistä.

Louis Theroux’n dokumentit

Louis Theroux on tehnyt useita dokumenttisarjoja. Hänen ensimmäinen dokumenttisarjansa oli vuosina 1998–2000 esitetty suomenkieliseltä nimeltään Louis Theroux’n vinksahtaneet viikonloput. Dokumenteissa hän seurasi lähinnä amerikkalaisia marginaalisia alakulttuureja, kuten mustia nationalisteja, valkoisen ylivallan edustajia, pornotähtiä ja survivalisteja. Hän eli usein jonkun aikaa alakulttuurin edustajien joukossa ja pyrki tuomaan dokumenteissaan esiin tiukkojen uskomusten ristiriitoja ja koomisia piirteitä.

Vuosina 2000–2002 esitetyssä When Louis Met… -sarjassa Theroux seurasi jokaisessa jaksossa erilaisten britannialaisten julkkisten päivittäistä elämää samalla haastatellen näitä päivän aikana. Jakso, joka käsitteli brittiläistä mediapersoonaa Jimmy Savilea, äänestettiin vuonna 2005 yhdeksi kaikkien aikojen parhaaksi dokumentiksi Britannian Channel 4 -kanavalla.

Vuonna 2003 hän aloitti BBC 2 -kanavalle tehtyjen erikoisdokumenttien sarjan, jossa hän palasi takaisin amerikkalaisten teemojen pariin. Tällä kertaa dokumentit olivat pidempiä ja vakavammalla otteella tehtyjä kuin aiemmassa Louis Theroux’n vinksahtaneet viikonloput -sarjassa. Aiheet käsittelevät esimerkiksi seksityöläisiä laillisessa bordellissa Nevadassa sekä plastiikkakirurgiaa. Muita aihepiirejä ovat esimerkiksi lakiin ja rikollisuuteen liittyvät dokumentit sekä natsit. Vuonna 2016 Theroux julkaisi täysimittaisen dokumentin, jonka nimi on My Scientology Movie. Dokumenttielokuva kertoo Theroux’n yrityksestä päästä mukaan salaisen skientologian kirkon toimintaan.