Miksi Rakastamme Negatiivisia Uutisia

Se, minkälaisia uutisia tahdomme lukea, on tutkittu kauan, sillä mediatoimistojen tuotto on täysin siitä kiinni, kuin paljon mainosrahaa ja tuottoa uutisoinnilla tehdään. Mitä enemmän meillä on uutislööppejä ja otsikoita, jotka saavat ihmiset klikkailemaan itsensä sivustoille, sitä rajummin asiaa tutkitaan ja siihen pistetään panoksia. Trendi on ollut aina sama. Negatiiviset uutiset kiinnostavat kaikkia. Syytä tähän on täysin selkeästi vaikea sanoa, mutta jostakin syystä ihmiset rakastavat lukea huonoja uutisia mieluummin kuin hyviä. Uutisten pitäisikin perustua tiedottamiseen eikä siihen minkälaiset mieltymykset niiden lukijalla on. Silloin pysyttäisiin realistisena ja tieto tulisi tiedotettua juuri sellaisena kuin sen pitäisikin. Nyt maailma on vääristynyt sen verran, että uutisiinkaan ei voi enää luottaa.

Uutisten luonne

Uutinen tarkoittaa sanana sellaista yleisesti tiedotettua asiaa, joka kansalaisten pitäisi tietää oli se sitten hyvä tai huono asia. Uutisen sisältö ei saa olla mielipiteeseen perustuva vaan faktaan. Se ei saa ottaa kantaa kumpaakaan suuntaan siitä, onko uutisessa kerrottu asia hyvä vai huono. Tässä on entinen määritelmä uutiselle. Nyt kun katsomme tämän päivän uutisia ja uutisvirtaa, sillä käytetään mielipide täytettä jatkuvasti. Sen sanavalinnat ohjaavat lukijaansa ajattelemaan asiasta juuri sen mukaisesti kuin artikkelin kirjoittaja haluaa, että lukija ohjautuu ajattelemaan. Ja näin ollaan jo todella kaukana siitä, mitä varten uutiset on tehty ja mikä on niiden tarkoitus perä. Joka vuosi ja hetki hetkeltä uutistoimistot ja mediatoimistot menevät enemmän ja enemmän penkin alle tässä asiassa. Kukaan ei säätele eikä pakota mediatoimistoja kirjoittamaan uutismaisesti. On olemassa täysin ääriajatteluun perustuvia itseään uutistoimistoiksi tai mediataloiksi itseään kutsuvia yrityksiä ja kukaan ei pysty säätelemään niiden tuottamaa sisältöä. Sananvapauden takia toisen sanaa oli se sitten kirjoitettua tai puhuttua ei voi rajoittaa. Miten voisimme siis rajoittaa silloin mitään tämänkaltaista toimintaa. Siinäpä vasta pulma. Tämän pulman kanssa on painiskeltu jo Suomessakin kauan ja asiassa ei olla oikein päästy eteenpäin ollenkaan.

Ratkaisu idea oikeanlaisiin uutistoimistoihin

Uutisiksi pitäisi saada kutsua itseänsä ainoastaan ne, jotka toteuttavat uutisointia eettisesti, ihmisoikeudellisesti ja totuudenmukaisesti. Vain puolueettomat uutistoiminnat saisivat saada käyttää sanaa uutinen ja madollisesti voisivat saada valtion tukea toimintansa ylläpitoon, jolloin kokonaan toiminta ei perustuisi vain tuottoisaan mainostajien hakuun. Kaikki muut joutuisivat lähtemään köyttämään jotakin muuta nimitystä toiminnastaan, sillä se mitä mediaa tuollaiset lähteet puskevat ei uutisen määritelmän mukaan voisi pitää uutistoimistoina ja puolueettomina. Näin saadaan karsittua ja myös kansalle selkeämmäksi se, mikä on luotettavaa uutisointia ja mikä on enemmän viihde artikkeleja ja viihdyttävää mediaa. Se missä tässä menee raja, on kamalan vaikea löytää, se miten median alalla tehdään säännöksiä tai jätetään tekemättä, on myös häilyvä ja pelottava raja tasapainoilla, ettei vaan vahingossa kosketa sanavapauden oikeuksiin. Sananvapautta on media aina käyttänyt hyödykseen ja aseena, silloin kun sen oikeuksiin on alettu kiinnittää huomiota. Sen jälkeen asia ja aihe on usein kuopattukin sen pelossa, että syyttävää osapuolta aletaan syyttelemään sanavapauden alas ajamisesta, mikä varsinkin Suomessa on sellainen tabu, johon ei missään nimessä kosketa. Luultavasti tulemme siis jatkamaan negatiivissävytteistä uutisointiamme, jossa paistaa hieman mielipiteet ja suuntautumiset läpi. Muutos on hankala tehdä ja jos siihen ei ryhdytä isojen tasojen osalta esimerkiksi valtion ja politikkojen pallilta alkaen, ei siihen tule, Suomessakaan muutosta.

Ratkaisu idea oikeanlaisiin uutistoimistoihin