Miten Rakentaa Ura Journalistina

Journalistin ura ei ole kaikkein tasapainoisimpia eikä varmastikaan mistään helpoimmasta päästä. Journalisti joutuu usein näkemään omaan työhönsä suuresti vaivaa ja lopputuloksesta ei kuitenkaan makseta aivan työmäärän vertaisesti useinkaan palkkiota. Journalisti ei siis välttämättä ajauduta rahan perässä vaan se on paljoltikin kiinni siitä, että tykkää kirjoittaa, vaikuttaa, etsiä tietoa ja jakaa sitä. Journalistit ovat usein freelancer perusteisia, tarkoittaa sitä, että artikkelien teko ja kuukausittainen palkka on kovinkin vaihteleva. Joskus voi olla, että töitä ei ole koko kuukauteen ja joskus taas toisena kuukautena niihin tuntuu hukkuvan. Se, että haluaa journalistiksi, vaatii verta, hikeä ja kyyneliä. Sekä aikaa. Journalistiksi opitaan ja opetellaan kärsivällisellä työllä ja jatkuvalla puskemisella alalle. Se ei riitä, että osaa kirjoittaa. Pitää myös osata kartoittaa ja etsiä tietoa sekä herättää mielenkiitoa uusilla ideoilla ja myös kirjoittaa uutisiin sekä muuhun tarkoitukseen sen mukaisesti, kuin artikkeli vaatii. Useinkaan jos kyse ei ole mielipidekirjoituksesta, ei omaa kantaa tekstiin tule lisätä. Tämä voi olla suhteellisen vaikeaa myös intohimoiselle kirjoittajalle. Kun omaa kantaa haluaisi tuoda esiin vaikka, kuinka paljon ja artikkeli vaatii sen, että siihen ei sitä tule.

Mistä aloittaa

Se mistä aloittaa oman uran hakemista ja etsimistä on yksinkertaisesti kiinni siitä, mikä on tavoitteesi. Ensimmäiseksi on hyvä opetella journalistiikan perusteet. Yliopistolla on kesäyliopiston puolesta usein viestinnän kursseja taikka sitten, useinkin täyspalkkaiset journalistit ovatkin viestinnän, markkinoinnin tai journalistiikan tieteenalan opiskelleita. Koulutus, opettelu ja harjoittelu tekee mestarin, niin se on myös tämän asian, kuten kaikkien uusien asioiden aloittamisen kanssa. Kun pohjatyö on tehty, voi olla hyvä kokeilla onneansa ensin mielipide kirjoittaja. Kun aktiivisesti pyrkii kirjoittamaan tarpeeksi kiinnostavaa ja hyvää mielipide palstaa tai mielipidettä ja saavuttaakin sellaisen tilanteen, että omat artikkelit ylittävät uutiskynnyksen ja hiljalleen nousevat vaikkapa jopa isomman uutistoimittajan lehden, kuten Aamulehden tai Turun Sanomien mielipidesivun ykkösartikkeliksi, siinä vaiheessa voi olla hyvä hetki kontaktoida kyseistä mediatuottajaa ja esitellä itsensä freelancer kirjoittajana, joka on kiinnostunut tekemään journalismia. Oman yrityksen perustaminen on lähes pakollinen asia jokaiselle journalistille. Kaikki työt usein tulevatkin yritykselle niin, että siitä voidaan laskuttaa. Vain harvat ovat onnekkaita ja sellaisessa tilanteessa, että olisivat jonkin uutistoimiston tai mediatoimiston palkkalistoilla ihan vaikkapa kuukausipalkkaisena journalistina. Sellainen on tilanne, johon jokainen journalisti haaveilee pääsevänsä, mutta paikkoja on todella harvassa.

Kärsivällisyys kunniaan

Yksi todella tärkeä asia aloittavalle journalistille on se, että juttuja jaksaa kirjoittaa ja tehdä alusta asti säännöllisesti ja itse aktiivisesti lähettää niitä eri uutistoimistoille ja muihin lähteisiin. Kun on jo hieman pohjaa ja valmiita artikkeleita, joko ihan lehtien sivuilla tai mielipidepalstoilla tai vaikkapa internet artikkeleina, on hyvä tehdä kaikille potentiaalisille asiakkaille selväksi, että olet olemassa ja vapaa ottamaan artikkelien teko urakan vastaan. Tästä kannattaa tehdä, vaikka kuukausittainen tapa, että muistuttaa ja kertoo rohkeasti useille eri väylille omista ideoista ja mistä on työstämässä, jos sattuukin käymään niin, että kyseinen kontakti nappaakin ideasta kiinni ja olikin etsimässä juuri sinun tapaista journalistia tai aihe aluetta mitä olet kirjoittamassa. Myös valokuvaus kannattaa opetella huolella, sillä journalisti, joka voi tuottaa myös omat uutiskuvansa on ensiarvoisessa asemassa verrattuna sellaiseen, jonka täytyy ostaa kuvansa artikkeliin tai juttuun. Kärsivällisyydellä jo kovalla yrittämisellä usein pääsee vähintäänkin tekemään osa-aikaisesti kirjoittelutyötä, parhaat ja aktiivisemmat etenevät kokopäiväisiksi kirjoittajiksi.

Kärsivällisyys kunniaan