Varo valeuutista!

Internet on tuonut jokaisen saataville loputtoman määrän materiaalia kaikkialta maailmasta.

Voimme kätevästi seurata uutisia, blogeja, viihdesivustoja ja lukuisia muita aiheita, ajantasaisesti ja kaiken aikaa. Sosiaaliset mediat ovat tärkeässä roolissa ihmisten keskinäisessä yhteydenpidossa sekä erilaisten online- materiaalien jakamisessa. Rakastamme kommentoida, ihailla, kauhistella ja kummastella uutisia ympäri maailmaa ja mitä ihmeellisimpiä kertomuksia ja sattumuksia, jotka herättävät meissä joko positiivisia tai negatiivisia reaktioita. Monet seuraavat tapahtumia ja uutisia ainoastaan sosiaalisen median välityksellä ja muodostavat maailmankuvansa perustuen siihen, mitä Facebookin syövereihin on viime aikoina syötetty. Nuori väestö, joka on pääasiassa kasvanut internet- aikana, on oppinut kohtalaisen kyvyn tunnistaa verkon monipuolisuuden ja monimutkaisuuden, sekä ymmärtämään myös sen sisältävän silkkaa roskaa ja täyttä hevonkukkua. Vanhempien ihmisryhmien osalta tilanne voi olla toinen. Osa ihmisistä luottaa sokeasti nettikirjoitusten todenperäisyyteen, eivätkä ole vielä oppineet skeptistä asennoitumista uutisiin ja otsikoihin, joilla ei ole mitään tekemistä todellisen journalismin kanssa tai journalismin ylipäätään. Ongelmaksi muodostuu valheellisten uutisten leviäminen ympäri sosiaalisia medioita ja kotisivuja, jolloin niiden alkuperä on entistä hankalampi selvittää. Pääsääntäntönä on hyvä muistaa, että jollet pysty selvittämään uutisen lähteitä, ei sen todenperäisyydestä tällöin ole riittävästi takeita, jotta sille kannattaisi uhrata huomiota, saatika levittää eteenpäin. Nykyisin nettikäyttäjän tulisi tuntea termi “valeuutinen”, joka tulee  englanninkielen sanasta “Fake News”. Kyseessä ovat uutisilta näyttävät, yleensä netistä löytyvät kirjoitukset ja artikkelit, jotka varsin ovelasti yrittävät jäljitellä journalistien kirjoitustapaa ja uutissivustojen ulkoasua. Useimmiten valeuutisella halutaan tarkoituksenmukaisesti levittää valheellista informaatiota ja tällä tavoin provosoida ihmisiä ottamaan kantaa ja reagoimaan aiheeseen. Valeuutisten selkeää tarkoitusta tai päämäärää on vaikea lähteä arvioimaan, mutta useimmissa tapauksissa kyseessä on ihmisten kustannuksella pilailu ja “uutisen” leviämisen seuraaminen. Toisinaan voi valeuutisella olla raskaitakin seurauksia ja siitä syystä sellaisen tunnistaminen on tärkeää.

Kuinka valeuutinen tunnistetaan?

Uutisten valheellisuus ei valitettavasti ole enää vain internethäiriköiden pilailua, vaan koskee toisinaan jo aikaisemmin luotettavana pidettyjä tahoja. Tähän on varmasti olemassa monta syytä, eikä kyseessä välttämättä ole lainkaan se, etteivät uutistoimistot välitä faktojen paikkansapitävyydestä tai haluaisivat tarkoituksella levittää valheellista informaatiota. Varsinkin Yhdysvaltoja koskevat ja sieltä kantautuvat uutiset herättävät epäilyjä. Politiikkaan liittyvän uutisoinnin manipulointi on yksi helpoimmista tavoista vaikuttaa kansan ajattelutapaan ja mielipiteisiin, ja moni pohtiikin muun muassa presidentti Trumpin osuutta kyseenalaisten otsikoiden taustalla. Näinä aikoina faktan ja fiktion välinen raja hämärtyy helposti, ja tavallinen kansalainen joutuu harjoittamaan omaa medialukutaitoaan todenteolla.

Kuinka valeuutinen tunnistetaan?

Aina ei edes lähteiden tarkastaminen auta, sillä uutisen takana saattaa olla hyvinkin luotettavan kuuloiset tahot. Mistä valeuutisen sitten voi tunnistaa? Vastaus on, että ei välttämättä mistään. On kuitenkin olemassa muutamia vinkkejä, jotka helpottavat päivittäisten uutisten perkaamista ja luotettavuuden vahvistamista. Ensimmäisenä sääntönä voidaan pitää uutisen sijaintia. Onko uutinen luettu oikean uutistoimiston sivuilta vai kenties sellaisesta osoitteesta, joka ei edusta mitään todellista journalismia? Kuinka äärimmäisestä tai jyrkästä toteamuksesta on kyse? Mikäli otsikko hehkuttaa jotain “absoluuttista totuutta” tulisi hälytyskellojen soida sen merkiksi, että olisi aihetta vakavaan skeptisyyteen. Tarkista aina uutisen taustalla olevat lähteen. Jos kyse on tutkimuksesta, varmista, että uutisessa on mainittu kenen taholta kyseinen tutkimus on tehty ja milloin. Mikäli uutisessa siteerataan henkilöä, on hyvä tarkastaa kyseisen henkilön olemassaolo ja status. Kannattaa myös etsiä samaa uutista eri kanavista. Löytyykö muiden sivustojen uutisista vastaavaa artikkelia? Vaikka kaikki edellä mainitut seikat osoittaisivatkin uutisen todenperäisyyteen, on hyvä muistaa, että on olemassa lukuisia eri tahoja, lukuisine motiiveineen, vaikuttaa juuri sinun tapaasi ajatella ja muodostaa mielipiteitä. Ole tarkkana ja luota sataprosenttisella varmuudella ainoastaan itse, omin silmin todettuihin tapauksiin, jos niihinkään.