Yleisradion televisiokanavat

Yleisradio Oy eli lyhyemmin Yle on vuonna 1926 perustettu Suomen eduskunnan alaisuudessa toimiva viestintäyhtiö, joka harjoittaa julkisen palvelun yleisradiotoimintaa valtakunnallisesti Suomessa. Valtio omistaa Ylestä 99,98 % ja Ylen rahoitus muodostuu henkilö- ja yritysverotuksessa kerättävästä Yle-verosta. Ylellä on neljä televisiokanavaa (sekä osa niistä myös teräväpiirtoversioina) kolmella kanavapaikalla, kuusi radiokanavaa sekä teksti-tv, mobiilipalveluita ja nettipalveluita osoitteessa yle.fi.

Ylen nykyiset televisiokanavat

Yleisradio Oy:n maanpäällisen digitaalisen jakeluverkon omistaa Ylen entinen tytäryhtiö Digita Oy. Yle tarjoaa alueellisia julkisen palvelun televisio- ja radiokanavia. Ylen tarjoamat televisiokanavat ovat Yle TV1, sen teräväpiirtona lähetettävä rinnakkaiskanava Yle TV1 HD, Yle TV2, Yle TV2 HD, Yle Teema & Fem, Yle Teema & Fem HD sekä TV Finland.

Yle TV1

Yle TV1, josta käytetään myös nimitystä Ykkönen, on uutisia, urheilua ja viihdettä tarjoava televisiokanava, jonka ohjelmistosta lähes 70 % koostuu asiaohjelmista. Nykyisellä nimellä Yle TV1 kanava on toiminut vuodesta 2001 alkaen, mutta kanavan lähetykset alkoivat Suomen Televisio -nimellä jo vuonna 1958. Yle TV1 HD -kanava aloitti teräväpiirtolähetykset 28.1.2014. Normaalin SDTV-kanavan kuvaformaatti on 16:9 576i ja HDTV-kanavan vastaavasti 16:9 1080i. Kanavan katsojaosuus vuoden 2016 Finnpanelin tutkimuksen mukaan oli 28,1 %.

Päivittäin esitettäviä ohjelmia vakiolähetyspaikoilla Yle TV1:llä ovat Yle Uutiset joka päivä kello 17.00, 18.00 ja 20.30, Urheiluruutu arkisin kello 20.55, lauantaisin kello 20.50 sekä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 20.45. Klo 20.30 uutislähetys on Suomen suosituin uutisohjelma, jota seuraa päivittäin noin miljoona katsojaa. Öisin, kun muuta lähetystä ei ole, esitetään Uutisikkunaa.

Kanavalla esitetään arkiaamuisin Aamu-TV:tä ja siitä koostettua Tänään otsikoissa iltapäivisin. Ohjelmistoon sisältyy uutislähetyksiä myös englanniksi, venäjäksi sekä saamen kielellä ja viittomakielellä. Runsaan ajankohtaisohjelmien tarjonnan lisäksi kanavalla esitetään myös muun muassa ulkomaalaisia ja suomalaisia viihdesarjoja. Kanavan suosituin viihdeohjelma on vuodesta 1998 esitetty Uutisvuoto, jota seuraa noin 700 000 katsojaa.

Yle TV2

Yle TV2 tunnettiin aiemmin lyhyemmällä nimellä TV2 ja sitä aikaisemmin kanava toimi vuodesta 1965 alkaen nimellä TV-ohjelma 2. Yle TV 2 esittää pääsääntöisesti kanavan oman tuotannon ohjelmistoa, kuten kotimaisia draamasarjoja, musiikkiohjelmia, lastenohjelmia, urheilua, komediaa ja ajankohtaisohjelmia. Lisäksi TV2 esittää myös suomalaisia ja ulkomaisia elokuvia ja TV-sarjoja. TV2:n uudeksi kanavaprofiiliksi on ilmoitettu panostaminen nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Tärkeä osa ohjelmistossa on myös tapahtumaurheilulla sekä lastenohjelmilla ja kotimaisella draamalla. Yle TV2:n katsojaosuus vuonna 2016 oli 12,4 %.

Yle TV2

Yle Teema & Fem

Aiemmin erillisinä toimineet kanavat Yle Fem ja Yle Teema muuttivat samalle kanavapaikalle huhtikuussa 2017, jolloin syntyi Yle Teema & Fem -kanavapaikka. Kanavapaikka näyttää sisältöä sekä Teemalta että Femiltä, joiden ohjelma-aika jakautuu molempien välille tasaisesti. Molemmat kanavat säilyivät omina brändeinään kanavauudistuksessa, jonka taustalla oli suomalaisten televisiokatselijoiden mediankäytön muuttuminen. Yhä useammat katselevat televisiota verkon kautta. Ylen verkkopalvelussa Yle Areenassa Yle Teeman ja Yle Femin ohjelmistot ovat omina kokonaisuuksinaan, ja uudistuksen myötä yhä useammat Ylen kanavat siirtyvät katsottaviksi Areenaan.

TV Finland

TV Finland on Ylen omistama kanava, joka toimii kaapelitelevisioverkossa Ruotsissa, jossa se esittää ohjelmia Ylen ohjelmistosta. TV Finland näkyy Suur-Tukholman ja Mälarinlaakson alueella Ruotsissa maanpäällisen verkon kautta ja kaapelitelevisiossa. Aiemmin kanava näkyi myös satelliitin kautta Canal Digital -maksukortilla suuressa osassa Eurooppaa, mutta satelliittijakelu lopetettiin vuonna 2013. Kanava aloitti toimintansa nimellä Finlands TV vuonna 1986 Nackan näkyvyysalueella. Nimi vaihtui TV Finlandiksi vuonna 1997 satelliittilähetystä myötä. Kanava näytti vuoteen 2012 myös MTV3:n ohjelmia.